De persoon achter Asana Trainingen

Kennismaking
Hallo,
Nu je toch op mijn website alle activiteiten aan het bekijken bent, zal ik mij meteen maar even voorstellen; ik ben Bea Hekkers, geboren in 1963 dus kun je wel uitrekenen hoe jong ik ben. Sinds 2001 heb ik Asana Trainingen opgezet, vanaf dat moment werk ik onder deze naam voorheen was ik werkzaam in een ander centrum. Een vriendin van mij: Dagmar Hoorn heeft mij een interview afgenomen waarin je meer over mij kunt lezen, zoals meer over mijn achtergrond, visie, en dergelijke.
Interview:
Hallo Bea, Je staat bekend om je warme persoonlijkheid, je sterke betrokkenheid en je gevoel voor humor. Hetgeen wat je daar allemaal mee doet vind ik veelzijdig en je maakt me nieuwsgierig hoe je daar toe gekomen bent. Wat heb je hiervoor allemaal gedaan om hier uiteindelijk terecht te komen?
Dankjewel voor het compliment. Het is een heel verhaal. Ik ben ooit begonnen als Traject begeleidster en groepswerker in de geestelijke gezondheidszorg.

Daar heb je neem ik aan ook een specifieke opleiding voor gevolgd?
Ja eerst MBO-A.B. en daarna HBO-Inrichtingswerk. En toen vroeg mijn toenmalige vriend of ik mee wilde om een rondreis te maken door India. Ik ben toen twee keer een half jaar door India gaan reizen.

Wat hebben die reizen met jou gedaan, kun je daar iets over vertellen.
Ja die hebben heel veel indruk op me gemaakt, ik kreeg een hele andere kijk op dingen ; Ik maakte kennis met een hele andere levenshouding. Ik heb een aantal zeer speciale mensen ontmoet, verschillende centra bezocht, verschillende trainingen gedaan.

Wat voor trainingen bedoel je dan?
Yoga trainingen, meditatie trainingen, bewustwordingstrainingen, allemaal op het terrein van persoonlijke groei en ontwikkeling en ik ben ingewijd in verschillende technieken.

Was je ook om die reden naar India gegaan, of was het meer open…
Toen ik de vraag kreeg om mee te gaan, ben ik over India gaan lezen en werd ik zo enthousiast; ik wilde heel graag een aantal ‘meesters” en centra (ashrams) bezoeken. Verder is er tijdens de reis veel ontstaan. In de ene ashram kwamen we in contact met mensen die dingen hadden gehoord of meegemaakt in andere delen van India. En als het ons aansprak dan gingen we daar vervolgens zelf ook op zoek naar en gingen daar ook naar toe.

Wat heeft je doen besluiten om een tweede reis naar India te onder nemen?
Omdat ons die eerste reis zo geïnspireerd had, hadden we daarna iets van: we zijn nog lang niet uitgekeken we willen nog veel meer leren over India, leren over ons zelf. Voor mij was India eigelijk een middel om ‘in contact’ te komen met mezelf . Via het reizen door India heb ik mezelf ook aardig leren kennen en ben met hele andere aspecten van mezelf geconfronteerd die ik tot dan toe van mezelf kende.

En yoga was een van de middelen waardoor je dat gedaan hebt?
Ja, onder andere de verschillende vormen van yoga, met alles wat erbij hoort.

En wat is er daarna gebeurd, hoe is je pad verder gelopen?
Nou, via yoga en mijn interesse in verschillende vormen van bewustwording kwam ik in aanraking met iemand die had Kriya yoga gedaan, en bij Kriya yoga leer je d.m.v. verschillende voorbereidingsvormen; houdingen ademhaling en concentratie oefeningen leer je uiteindelijk in meditatie gaan en werken met energie en chakra’s en dat vond ik heel interessant. En toen ik vervolgens weer terug kwam in Nederland zag ik een folder over een opleiding van werken met aura en chakra’s; healing en reading wordt dat genoemd. Die opleiding ben ik toen gaan doen. Na het afronden van die opleiding ben ik een eigen praktijk op gaan zetten.

Die praktijk was specifiek gericht op yoga of ook nog op andere zaken?
Nee met mijn praktijk toen was ik niet zo zeer gericht op yoga, ik werkte toen voornamelijk met healing en reading. En ik merkte wel dat die healing en reading niet voor iedereen even toegankelijk was.

Toen ben je op zoek gegaan naar andere middelen?
Ja toen ben ik op zoek gegaan naar een vorm waarin het werken met energie gecombineerd kon worden met iets anders en ik zocht met name naar een massagevorm, dus wat meer lichamelijk wat meer tastbaarder zeg maar.

En wat heeft dat uiteindelijk toe geleid?
Dat heeft uiteindelijk geleid tot het feit dat ik de opleiding polariteitstherapie ben gaan doen. Dat is d.m.v. masseren iemand begeleiden in het bewust worden van hoe je omgaat met spanningen, waar spanningen mee te maken hebben, wat er achter ligt aan psychologische oorzaken en een vorm vinden daar een plek aan te geven, hoe daar mee om te gaan.

Je hebt al verteld dat je activiteiten begeleidster, groepswerkster bent geweest, loopt dat parallel met het verhaal wat je net verteld hebt of is dat een andere fase uit je leven geweest?
Nee; tijdens het volgen van al die opleidingen en het opzetten van een eigen praktijk en later ook het starten met het geven van yoga lessen, heb ik gedurende die tijd ook als activiteiten begeleidster / traject begeleidster gewerkt.

Doe je dat nu nog?
Nee dat heb ik op een gegeven moment afgebouwd en nu werk ik alleen nog voor m’n eigen instituut.

Ik heb gelezen dat je ook wat doet met NLP, zou je daar wat over kunnen vertellen?
Ja in de tijd dat ik de opleiding polariteitstherapie volgde kende ik iemand die heel enthousiast was over een training, het was een korte training waarin gestimuleerd werd om je doelen, je wensen te realiseren. Daar werd gebruik gemaakt van ‘NLP technieken’. Die heb ik toen gevolgd, en kon daar hele praktische doelen mee bereiken, ook in het uitbreiden van mijn eigen praktijk. Ik ben ik me gaan scholen en ontwikkelen als yogadocent. In India had ik een korte intensieve opleiding gehad bij een Swami, later ben ik in Nederland een meer gestructureerde opleiding gaan doen, waarin ook de opbouw van yoga heel goed aangereikt en aangeleerd werd.

Je geeft heb ik begrepen ook yoga voor zwangeren?
Ja, nadat ik die opleiding voor yogadocent heb gevolgd, met een specifieke aanvulling van yoga voor zwangeren, heb ik een jaartje pauze genomen, en ben vervolgens de NLP practitioner, de master, en bij een ander instituut de nlp-trainersopleiding gaan doen en Systemisch Opstellingen Werk.

Die opleidingen zijn nu afgesloten en je geeft inmiddels ook training en coaching in NLP heb ik gelezen.
Ja dat klopt naast de individuele coaching die ik geef, verzorg ik ook trainingen in bedrijven.

Doe je op het moment ook iets met nlp binnen je bedrijf?
Ja daar doe ik heel veel mee. Het is meer dan iets wat ik alleen gebruik in het werken met mensen; het is van invloed geweest op mijn hele levenshouding. Dus voor mijzelf doe ik er veel mee en dat draag ik vervolgens ook uit naar de mensen waar ik mee werk.

Wat vind jij zo binnen jou instituut een van de belangrijkste doelen?
Wat voor mij boven aan staat is de persoonlijke ontwikkeling van mensen, en dat iemand dat doet waar diegene zich goed bij voelt. Vanuit het idee dat er heel veel mensen leven vanuit het idee vanuit dat wat er van ze verwacht wordt er omdat ze er b.v.’ingerold’ zijn, en een aantal ‘toevalligheden’ meemaakten die zorgen voor dat wat ze doen. Dat heeft vaak onvrede bij mensen en frustratie. Mensen zijn zich daar niet altijd bewust van.

Doel je op het jachtige bestaan van de ze maatschappij?
Ook, en ook de zinloosheid voor iemand in wat diegene doet of b.v. iets als iemand iets doet wat helemaal niet bij hem of haar past. Iets wat voor een ander prima zou zijn, maar iets wat voor die persoon niet geschikt blijkt. En ik ben ervan overtuigd dat mensen, als ze doen dat wat ze leuk vinden en dat waar ze goed in zijn, dus dat ze hun kwaliteiten benutten, dat ze daar veel succesvoller in zullen zijn en dat ze zich daar veel meer tevreden in zullen voelen en daardoor ook veel meer energie op doen uit de dingen die ze doen. Dat verrijkt je en stimuleert je naar een volgend proces van je persoonlijke ontwikkeling.

Kom je dan niet terecht in loopbaanbegeleiding?
Naast de individuele coaching op persoonlijk gebied komt het voor dat mijn coaching ook uit loopbaanbegeleiding bestaat en het gaat dieper want je hebt niet alleen te maken met je werk, achter het werk zit de persoon. Soms is loopbaanbegeleiding het middel om verder te komen om te uit te komen bij de persoonlijke aspecten waar iemand in vastloopt. Vaak komt iemand zelf met onduidelijkheden over persoonlijke functioneren om aan te werken zodat je direct aan dat ontwikkelingsproces kunt beginnen. En dit gaat op voor allerlei zaken, alle activiteiten, dat wat je meemaakt, daar waar je gedreven in bent.

Heb je altijd alleen gewerkt in je instituut?
Ik begon mijn praktijk in m’n eentje. Later voerde ik 7 jaar een praktijk met een partner/collega. Asana, voor persoonlijke ontwikkeling voer ik in deze vorm alweer sinds 1999 in m’n eentje. Ik heb het erg naar m’n zin en het doet me goed dat er zoveel mensen enthousiast zijn en van mijn coaching en training gebruik maken. Iedere keer merk ik dat naast de dingen waar ik me in ontwikkeld heb, er zoveel meer is wat ik interessant vind. Ik ben er op uit om me steeds te blijven ontwikkelen. Mijn leven ervaren en genieten van al die mogelijkheden. Daar gaat naar mijn inziens om. Ik hoop dat er steeds meer mensen dit kunnen beleven. En er zijn vele wegen naar geluk en liefde; ik ben blij er aan mee te kunnen werken.

Bea Hekkers
Bea

(Met dank aan Dagmar Hoorn
)